miercuri, 3 septembrie 2014

Episod 2: Cursă pentru măgari

Bine v-am regăsit dragi cititori ,ne aflăm unde în altă parte decât tot în satul Gîşteni al zilelor noastre pentru a asista la cel mai aşteptat eveniment al sezonului... Nu na-ti ghicit, nu este vorba de  cursa pentru preşedenţie aşa cum părea să sugereze titlul, este ceva mult mai exotic,este cursa de măgari. Poate vă întrebaţi ce înseamnă această cursă de măgari pentru satul Gîşteni. Ei bine ,cum vă spuneam şi în episodul anterior, pentru ţăranii din satul Gîşteni măgarul înseamnă totul, aici nu este de conceput o viaţă fără măgari. Iar această competiţie este un omagiu pe care ţăranul român îl aduce măgarului, prietenul său cel mai de nădejde din gospodărie. În fiecare an cu prilejul zilelor măgarului gîştean (tradiţie veche a satului)  cei mai abili călăreţi din sat  cu cei mai sprinteni măgari ai lor participă la cursă pentru a-şi adjudeca marele premiu. Câştigătorul ia totul, ceilalţi nu primesc nimic. Premiul constă într-o sumă consistentă de bani,un trofeu (măgarul de aur), şi distincţia de prim zburător al satului (distincţie acordată spre amintirea celui mai vrednic călăreţ al satului din toate timpurile,legendarul Scorilo). Se organizează mai întâi 3 curse de calificare în finală iar primii 5 din fiecare cursă se califică în marea finală. Toţi sătenii participă la această sărbătoare,ba mai mult, în fiecare an, mii de turişti din toate colţurile Europei vin atraşi de această tradiţie rustică,de acest spectacol al ţărănimii (ceva exotic şi grotesc pentru ei ,comparabil cu dansurile negrilor în jurul focului). Recordul cursei a fost obținut de chiar un străbunic îndepărtat de-al lui Marcel, însuși Scorilo, considerat deja o semidivinitate enigmatică a gîștenilor.


2 comentarii:

  1. Să înțeleg că gâștenii sunt un fel de africanizare a românilor. Dar poate doar concursul cere ca toți participanții inclusiv observatorii să fie muiați in ciocolată.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e o încercare de africanizare a românilor. Descriera ta e corectă, nici eu nu puteam să-mi definesc textul mai bine.

    RăspundețiȘtergere